MENU
nl

Wij zijn gespecialiseerd in...

Wie wij zijn en wat wij doen...

Klant worden
Terug naar hoofdmenu

Onze producten

Klant worden
Terug naar hoofdmenu

Over Driessen Food

Klant worden
Ode aan de lamsoor

Van het seizoen: Ode aan de lamsoor

5 juni 2018 ‐ 

Zeegroente: lamsoor als natuurlijke zilte smaakmaker.

Lamsoor is een zeeaster

Eerst maar even iets rechtzetten: lamsoor zijn de eetbare blaadjes van de zeeaster. Lamsoor (of zeeaster) groeit in kweldergebieden die overstroomd worden met zeewater, zoals het Waddengebied en Zeeland. Het kleine plantje neemt zout op, maar heeft tegelijkertijd heel veel zoutkliertjes die overtollig zout weer uit de plant halen. In augustus bloeit het met prachtige paarse bloempjes, wat de bijnaam ‘Zeeuwse heide’ verklaart.

Lamsoor in de keuken

Lamsoor is samen met zeekraal een geliefde seizoensgroente. Beide hebben een ziltige smaak en zijn zowel warm als rauw goed te verwerken in gerechten.
Lamsoor is uitstekend te combineren met vis, schaal- en schelpdieren en is bij lamsvlees een klassieke voorjaarscombinatie. Ook de combinatie met asperges levert een smakelijk seizoensgarnituur op.
De lamsoor leent zich goed om te blancheren en te roerbakken en kan rauw in een salade verwerkt worden of door een warm pastagerecht. Pas in alle gevallen op met zouten, de lamsoor is van zichzelf al ziltig.

Tip: Laat lamsoor na het wassen nooit lang in water liggen, daar kan deze zoutminnaar slecht tegen.

Arjan Kuipers, restaurant en bistro De Ertepeller, Papendrecht

In Papendrecht runt chef Arjan Kuipers samen met zijn zakelijk partner (en gastheer) Mark van den Berg restaurant en bistro De Ertepeller. De mannen maakten ruim 2 jaar geleden een vliegende start met goede noteringen in de gidsen, waaronder een Bib Gourmand van Michelin voor de bistro. Het horecabedrijf is prachtig gelegen aan het water met zicht op Dordrecht. Op Arjans cv prijken diverse sterrenrestaurants en hij deed met goed gevolg mee aan nationale en internationale kookwedstrijden. In juni 2018 hoopt hij de kookwedstrijd Slag op de Schelde te winnen.

Minder zout toevoegen

Arjan werkt in deze tijd van het jaar graag met lamsoor, maar ook met zeekraal. “Lamsoor heeft een mooie structuur die een gerecht een fijne ziltigheid geeft. Hierdoor hoef je minder zout toe te voegen. En het is fijn dat het een Nederlands product is, daar werk ik liefst zoveel mogelijk mee.”

Signatuurgerecht van paling en ganzenlever

Een van Arjans signatuurgerechten op de restaurantkaart is een gerecht van ganzenlever en Oosterscheldepaling waarbij hij op dit moment lamsoor laat schitteren.
Hiervoor gebruikt hij Oosterscheldepaling die hij zelf rookt. Van de ganzenlever wordt een terrine gemaakt waarin zeewier-gin van distillateur Rutte uit Dordrecht is verwerkt.
Met 3 soorten edik (lamsoor, duindoornbes en rood fruit) en perenstroop maakt hij een bijzondere en smakelijke bordpresentatie die afgewerkt wordt met schuim van zilt Oosterscheldewater.
De lamsoor wordt fris aangemaakt met olijfolie en sushi-azijn en als een kleine salade geserveerd.

 Bistro

    Voor de bistro maakte Arjan voor ons een gerecht met Veluwse eendenborst, asperges,
    lamsoor, tuinboontjes en een jus van sinaasappel. De lamsoor wordt in dit geval heel
    kort gestoofd.                                                                                                  


 

Pas gebeurd en meer...